כך נולדים סיפורי אהבה. שלנו מתחיל בכפר ראמה. אי שם בשנות ה-80. אדיב סעד, בן למשפחה נוצרית מהכפר, התחבר לעולם הרפואה ולאחר מחשבה בחר בלימודי פיזיותרפיה בבולגריה, שם קבע את מגוריו קרוב לשבע שנים. שם גם פגש את האהבה. את מילכה. 

כמו בסיפורי האגדות, טיילו השניים בין הכפרים הקטנים בצפון בולגריה, באזור בו נולדה מילכה. 

לקראת חג המולד היו שבים לבית הוריה, שם הושיטו יד בבציר הענבים ויצירת יין. 

אדיב התחבר מייד לתרבות האלכוהול הבלקנית, שלטעמו, היתה די דומה לזו שהתקיימה פעם בכפר הולדתו וכן לזו אליה נחשף מסיפורי אבותיו, שהגיעו מהרי הלבנון. 

סבא שלו, וכמוהו כל תושבי הכפר, היו מייצרים בעצמם את היין ואת הערק שלהם. כשחזרו לארץ ב–96', תיחקר אדיב את הזקנים שגילו לו את הסוד- איך היו מייצרים פעם, לפני 48'. 

אדיב נמשך לעבר המשפחתי וסימן את העתיד. הוא החל לייצר בעצמו יין, ראקיה וערק. אלה היו צעדיו הראשונים בעולם הגורמה והיין. 

לצד האלכוהול, גם בתרבות האוכל בין המזרח התיכון לבלקן, מצא אדיב קווי דמיון. שני אלה, יחד עם אהבתו לממלכה, לאוכל ואירוח, הובילו אותו להגשים את חלום חייו, מסעדה ויקב. 

עם חזרתם לישראל אדיב התחיל לעבוד כפיזיוטראפיסט בבית החולים זיו בצפת ובזמן הפנוי היה מניח עוד לבנה בפרויקט חייו.

כך נולדה 'ראי'- גן עדן בבולגרית. בערבית 'ראי' היא דיעה. ובעולם הגורמה - 'ראי' היא שילוב מנצח בין יקב בוטיק משפחתי שממוקם במרתף, מזקקה ומסעדה בולגרית בלב הכפר הגלילי. 

אנחנו הגענו בשעות הצהריים. אחרי יום לימודים קצר לילדים, עלינו על הכביש לכיוון ראמה ותוך פחות מ- 20 דק', הייתי בסייסטה על מרפסת המסעדה עם היין הביתי של אדיב. 

הראות הנקייה חשפה את יופיו של הנוף ויחד עם היין, הילדים והאהבה, פתחנו שולחן אוכל חוצה טעמים בין בולגריה ללבנון. 

הילדים הלכו על בטוח ובחרו בהמבורגר. אחרי שאישרו 'טעים מאוד' והם צדקו, כי כבר שם היתה נוכחות לרצינות ולהקפדה בפרטים הקטנים. לא כל אחד מוסמך להכין המבורגר. השף מורד כן. הוא יודע לטפל בבשר.

אחרי שהתרשמנו, התפנינו להעיף מבט נוסף בתפריט. בחרנו בטעימות. 

מהמנות הבולגריות הלכנו על סלט שופסקה ופצ'יני צ'ושקי – פלפלים קלויים עם קרם גבינה וטוסטוני בריוש. פוחארה גבינות שזה- עגבניות ופלפלים קלויים, גבינה בולגרית, קשקבל ועשבי תיבול, אפויים בתנור. 

מהמטבח הערבי - קישואים ביוגורט, קובה ניה ושולבטו. כדורי לבנה מיובשים מטוגנים עם עגבניות מרוסקות וטוסטונים. 

היתה גם מנה בשרית מיוחדת, שלא היה ניתן לוותר עליה. תבשיל קוורמא עגל – בשר עגל בבישול ארוך עם ירקות שורש וגבינות. אם כבר בישול ארוך אז שייצא כזה. הבשר התפורר בפה ויחד עם היין הביתי, יצא במחול טעמים שנמשך הרבה שעות אחרי שחזרנו הביתה. הבטחנו לשוב בקרוב. 

לחסידי ה'בשר הלבן' צפויה חווית טעמים שונה ומיוחדת.

צילומים/ גלעד הר שלג

מסעדת Rai כביש 864 או בווייז: מסעדת ראי, כפר ראמה. 

077-2307684. פתוח כל השבוע מהשעה 00;11